Asculta Itsy Bitsy live
 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!PEDITEL 1791 - Urgente si sfat medical pediatric prin telefon, non stopMaratonul Internațional București 04-05 OctombrieFestivalul de Teatru pentru adolescenti STAGE, ed. V, 5 noi - 9 noi 2014Scoala parintilor clujeniZâmbet de copil. Copilaria NU e la Spital 2013-2014: Call Center Pediatric.PEDITEL 17912% 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 30 oct - 03 noi 2013TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Zambet de copil . Call Center Pediatric- UPU Spitalul de Copii Cluj  2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statGradinite si crese paticulareHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Editoriale

Diabetul tip 2: noţiuni de bază

de Dr. Adrian Copcea | 07.09.2011

Diabetul zaharat tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet, reprezentând peste 85% din totalul cazurilor de diabet. Persoana tipică cu diabet tip 2 este supraponderală şi prezintă, cel mai frecvent, boli metabolice asociate: hipertensiune arterială, dislipidemii (valori anormale ale grăsimilor din sânge, mai frecvent ale trigliceridelor), obezitate, în special prin dispoziţie a grăsimii în zona abdominală, steatoză hepatică (ficat gras). În familiile pacienţilor cu diabet tip 2 se pot identifica, în multe cazuri, persoane cu diabet tip 2.

Denumirea de diabet tip 2 provine din delimitarea istorică a principalelor două tipuri de diabet: diabetul tip 1 şi diabetul tip 2, două boli cu mecanisme diferite de apariţiei şi implicaţii diferite pe termen lung. Acestor tipuri de diabet li se asocia, în deceniile trecute, şi una din sintagmele “insulinodependent” (referitoare la tipul 1) sau “non-insulinodependent” (referitoare la tipul 2). Întrucât referirea la “dependenţa de insulină” pretează, în continuare, la confuzii, în toate recomandările oficiale se vorbeşte de tip 1, tip 2, şi alte tipuri de diabet, fără a mai menţiona dependenţa de insulină, chiar dacă, din raţiuni practice, pe documentele medicale se menţionează, pentru persoanele cu tip 2 tratat cu insulină, prezenţa acestui tratament (termenii cei mai frecvenţi fiind: “insulinonecesitant” sau “insulinotratat”). Tot pentru a evita confuziile, de foarte mulţi ani titulatura oficială cuprinde cifre arabe (diabet tip 1, tip 2) în loc de cifre romane (diabet tip I, diabet tip II).

Importanţa diagnosticului diabetului tip 2 este deosebită, nu doar din punct de vedere al terapiilor posibile, dar şi din punctul de vedere al complicaţiilor cardiovasculare, care sunt o problemă serioasă în diabetul tip 2, şi care trebuie evaluate încă de la diagnostic. Valorile glicemice care atrag atenţia asupra unui risc crescut de diabet zaharat încep de la 100 mg/dl, valorile între 110 şi 125 fiind întotdeauna un semnal de alarmă, iar valorile repetat peste 125 mg/dl, dimineaţa, din venă, reprezintă un criteriu standard pentru diagnosticul diabetului zaharat. Orice valoare crescută a glicemiei trebuie să determine o discuţie cu medicul, în primul rând cu medicul de familie, care, la 2 glicemii în afara limitelor normale (70-100 mg/dl) va îndruma pacientul spre un consult de diabetologie destinat stabilirii clare a diagnosticului şi a riscurilor la care persoana este expusă.

Odată stabilit diagnosticul tip 2, pacientul va primi primele noţiuni în cabinetul medicului diabetolog, ulterior îşi va gestiona singur tratamentul, care constă în cele mai multe cazuri în regim alimentar, activitate fizică şi medicamente (destinate nu doar glicemiei, ci întregului organism cu diabet), dintre care, atunci când este nevoie pentru a aduce glicemia la normal şi a reduce riscul de complicaţii, face parte şi insulina.

Scopul tratamentului diabetului tip 2 este, indiferent că persoana are sau nu vreun simptom, prevenirea complicaţiilor diabetului, care sunt adevăratul duşman al persoanei cu diabet, cu atât mai mult cu cât şi o mare parte din aceste complicaţii, pot trece, ca majoritatea cazurilor de diabet, neobservate la timp, datorită absenţei simptomelor.

www.nutritionistcluj.ro

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial ... O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu!
de ...

  O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu 2015 a fost un an greu, daca n-as fi o fire optimista, as spune ca a fost un an cumplit. Am trecut cu bine, am bifat prietenii, oamenii de bine (multi) implicati,o  Primaria Cluj cu decizia asumata si respectata (multumim), un proiect inovativ atat tehnologic si medical –Peditel 1791- care a primit numeroase premii, recunoastere, dar mai ales recunostinta si increderea parintilor.   A fost un efort colectiv, o lupta si o tenacitate de zi cu zi, de ora cu ora si minut cu minut, a oamenilor implicati in proiect, a voluntarilor, a donatorilor, persoane fizice si juridice, a extraordinarei echipe medicale Peditel 1791 – suprasolicitata anul acesta, a ajutorului presei, a ajutorului fiecarui om care a intrat in contact sau a participat la evenimentele organizate de Fundatia Parinti din Romania, fie ca vorbim de ”Cel mai frumos ou incondeiat”, ”Tennis Cup Parinti Clujeni VI&rdqu ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live