Asculta Itsy Bitsy live
 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!PEDITEL 1791 - Urgente si sfat medical pediatric prin telefon, non stopMaratonul Internațional București 04-05 OctombrieFestivalul de Teatru pentru adolescenti STAGE, ed. V, 5 noi - 9 noi 2014Scoala parintilor clujeniZâmbet de copil. Copilaria NU e la Spital 2013-2014: Call Center Pediatric.PEDITEL 17912% 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 30 oct - 03 noi 2013TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Zambet de copil . Call Center Pediatric- UPU Spitalul de Copii Cluj  2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statGradinite si crese paticulareHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Educatie
EducaTIFF: 8 filme în premieră pentru România, ateliere de animație și lecții de cinema
25.05.2017
EducaTIFF: 8 filme în premieră pentru România,  ateliere de animație și lecții de cinema

 Cum să dezbați și să contrazici cu argumente? Cum să îți folosești creativitatea și să îți dezvolți gândirea critică? Cum să îți păstrezi atenția concentrată? Fie că își pun sau nu aceste întrebări, elevii au nevoie de toate aceste abilități și le pot exersa la EducaTIFF, secțiunea de educație cinematografică a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și singurul proiect de acest gen din țară.

Evenimentele încep de Ziua Copilului, pe 1 iunie, cu un spectacol la Casa de Cultură a Studenților, de la 12.00: cine-concertul „Lotte, mon amour”, care cuprinde filme de animație create în anii 1930-1950 de Lotte Reiniger, unul din pionierii animației cu siluete. Proiecțiile sunt acompaniate live de muzică originală de Christine Ott, o interpretă recunoscută la nivel mondial, care cântă la „ondes martenot”, unul din primele instrumente muzicale electronice din lume, inventat în 1928!

Începând din 2 iunie, EducaTIFF aduce 8 filme în premieră pentru România, toate special create și alese pentru copii și adolescenți. Acestea îi vor ajuta pe cei mai mici dintre marii iubitori de film să descopere o mulțime de lucruri noi despre lumea în care trăiesc: din Norvegia până în Vietnam și din Cuba până în Slovacia!

Proiecțiile încep vineri, 2 iunie, la ora 10:00, cu un film propus de Vietnam la Oscar. „Flori galbene în câmpia verde” („Yellow Flowers on the Green Grass”) este recomandat și celor mai mici dintre spectatorii EducaTIFF, pentru că abordează relația dintre doi frați, cu multă sinceritate, candoare și un strop de magie. Trecând printr-o serie de încercări și aventuri, povestea împacă într-un final presiunea și responsabilitatea de a fi fratele mai mare cu provocările de a fi fratele mai mic.

Ecranizare a unui roman de succes, „Flori galbene în câmpia verde” face parte dintre cele trei filme incluse în competiția Tineri Critici de Film a EducaTIFF-ului, alături de comedia „O familie fabuloasă” („The Fabulous Patars”, 12+), și filmul de acțiune despre universul gamer-ilor „Offline – Ești pregătit pentru nivelul următor?” („Offline – Are You Ready for the Next Level?”), recomandat pentru elevii cu vârsta 15+. Toți cei care vor scrie cronici pentru unul dintre aceste filme pot participa la competiția Tineri Critici de Film, unde anul acesta se acordă trei premii, o tabletă Samsung Galaxy Tab S3, un telefon Samsung Galaxy A5 și un telefon Samsung Galaxy A3, oferite cu sprijinul Samsung Romania.

Programul de filme EducaTIFF mai include, pentru categoria de vârstă 6+, aventura fantastică „Profesorul Broască” („Mr. Frog”) și „Esteban” - povestea unui băiețel cubanez care ar prefera să primească lecții de pian în loc de papuci noi.

La categoria 12+, au fost selectate „Micul Port” / „Little Harbour”, primul film slovac premiat la Berlinale, și „Regele Piticilor” („King Laurin”), un basm nou venit din Germania, care continuă cu sensibilitate moștenirea fraților Grimm. Liceenii (și nu numai!) sunt invitați să afle despre o formă de rasism ce a existat într-o zonă pe care o considerăm acum un exemplu de civilizație: „Sânge de lapon” („Sami Blood”) va dezvălui o parte neștiută din istoria Peninsulei Scandinave.

Filmele vor fi proiectate în perioada 2-7 iunie, în amfiteatrul Universității Sapientia (Calea Turzii, nr. 4) și la Cinema Dacia, din Mănăștur. Toate proiecțiile vor fi urmate de dezbateri moderate de Raluca Bugnar și Daniel Iftene, traineri EducaTIFF.

În completarea proiecțiilor de film, EducaTIFF include o serie de activități care să dezvolte universul cinematografic al elevilor, gândirea critică și creativitatea. Toate aceste activități – ateliere de desen ilustrativ, ateliere de animație, seminarii de critică de film și lecții de cinema – vor fi găzduite de Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Intrarea va fi liberă, pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile.

Atelierele de desen ilustrativ, susținute de Adrian Barbu, vor avea durata de 2 ore și sunt recomandate pentru copii cu vârsta între 6 și 10 ani. „Fiecare copil are un animăluț preferat, că-i iepuraș sau ursuleț de pluș, dinozaur sau monstruleț, și e distractiv să-i pui să le transforme în personaje desenate și să le dea o poveste”, spune Adrian Barbu.

Cecilia Felmeri și Bence Makkai sunt tutorii atelierelor de animație, care vor dura câte trei ore și sunt recomandate pentru copii cu vârste între 11 și 14 ani. Participanții vor învăța să realizeze animații prin tehnici clasice, fie că e vorba de stop-motion cu paper-cut, animații de obiect sau pixelație. Pe parcursul atelierului, participanții vor dezvolta o scurtă animație, de la idee până la cadrele înregistrate.  

Prețul unui bilet atât pentru spectacolul „Lotte” cât și la filmele EducaTIFF este 8 lei. În mod excepțional, între 2-5 iunie, pentru adulții care însoțesc grupuri de minim 5 copii, accesul este gratuit. De asemenea, cadrele care însoțesc grupuri școlare, elevii din învățământul special și cei din mediul rural au acces gratuit.

Recomandăm rezervarea din timp a locurilor pentru proiecții, cât și pentru activitățile de la muzeu, folosind adresa de e-mail educatiff@tiff.ro sau telefon 0743.307.087.

 

Making Of EducaTIFF 2016: https://goo.gl/CDM6Hl

www.tiff.ro | Facebook: https://www.facebook.com/educatiff/

EducaTIFF este un proiect cultural organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

 

Finanțatori:
Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Administrația Fondului Cultural Național (AFNC)

 

Sponsori:
Samsung, UPC, Regina Maria, Noumax, Nikon

 

Parteneri:
Consiliul Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Muzeul de Artă Cluj

 

Media: 1.8/5 (110 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial ... O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu!
de ...

  O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu 2015 a fost un an greu, daca n-as fi o fire optimista, as spune ca a fost un an cumplit. Am trecut cu bine, am bifat prietenii, oamenii de bine (multi) implicati,o  Primaria Cluj cu decizia asumata si respectata (multumim), un proiect inovativ atat tehnologic si medical –Peditel 1791- care a primit numeroase premii, recunoastere, dar mai ales recunostinta si increderea parintilor.   A fost un efort colectiv, o lupta si o tenacitate de zi cu zi, de ora cu ora si minut cu minut, a oamenilor implicati in proiect, a voluntarilor, a donatorilor, persoane fizice si juridice, a extraordinarei echipe medicale Peditel 1791 – suprasolicitata anul acesta, a ajutorului presei, a ajutorului fiecarui om care a intrat in contact sau a participat la evenimentele organizate de Fundatia Parinti din Romania, fie ca vorbim de ”Cel mai frumos ou incondeiat”, ”Tennis Cup Parinti Clujeni VI&rdqu ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live