Asculta Itsy Bitsy live
 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!PEDITEL 1791 - Urgente si sfat medical pediatric prin telefon, non stopMaratonul Internațional București 04-05 OctombrieFestivalul de Teatru pentru adolescenti STAGE, ed. V, 5 noi - 9 noi 2014Scoala parintilor clujeniZâmbet de copil. Copilaria NU e la Spital 2013-2014: Call Center Pediatric.PEDITEL 17912% 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 30 oct - 03 noi 2013TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Zambet de copil . Call Center Pediatric- UPU Spitalul de Copii Cluj  2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statGradinite si crese paticulareHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Stiri - Chiosc
Copii si parinti: cat de greu suportam separarea
16.06.2011
Copii si parinti: cat de greu suportam separarea

Uneori ne punem aceasta intrebare: “De ce a trebuit sa trec prin toate acestea ca sa invat sa ma cunosc mai bine?” si, de cele mai multe ori ea este rostita in ruptura sentimentala, conjugala, fiindca acesta iti arunca in aer reperele, lucrurile pentru care traiesti sau lupti, lucrurile in care crezi cu ardoare si toate acestea te forteaza sa-ti iei din nou inima in dinti.

Suferinta, remuscari si regrete ne bantuie in acele momente, cand trebuie sa parasim un univers si sa intram in altul. Pe masura ce inaintam in varsta, acumulam experiente ale rupturilor nedigerate, care ne incarca si ne ingreuneaza valiza pe care o purtam peste tot prin viata. Cand ii simtim greutatea este timpul sa stam jos si sa chibzuim, pentru noi si pentru ceilalti, pentru a recunoaste si a intelege din ce motive nu stim sa facem fata unei rupturi.

Suportam greu rupturile?

Ni se par ca ele nu pot fi decat violente pentru a avea un caracter definitiv? Ne spunem ca nu va mai exista nimic dupa despartire? Suntem incapabili sa ne proiectam intr-un viitor diferit, interesant, pasional cu alt partener? Ne este teama sa fim siguri cu noi insine? Ne sperie libertatea?

Daca nu stim sa reactionam la ruptura, suferim de o nevroza de abandon, provenita din copilarie si din care nu ne-am putut reveni niciodata de pe urma despartirii precoce de mama. Psihoterapeutul ne-ar putea ajuta, la varsta adulta, sa rezolvam problema esentiala si astfel sa ne eliberam de absenta mamei si sa devenim puternici sa ne separam.

Cuvantul ruptura evoca viata amoroasa, parasirea caminului familial, incheierea studiilor, schimbarea slujbei, pierderea celor dragi, pensionarea si asa mai departe. Asociem ruptura cu ideea de pierdere, de suferinta, cu lucrurile dure ale existentei noastre, cu esecul. Ulterior, ne putem da seama, cat de mult schimbarile si plecarile ne-au transformat si ne-au eliberat.

Fiecare ruptura, fie ca am initiat-o sau am suportat-o, implica renuntari. Dupa fiecare separare este necesar un doliu prin care indoielile si problematizarile, instabilitatea si emotiile ascunse isi spun povestea si astfel sa devenim noi insine, mobilizand ceea ce e viu in noi si aruncand resturile moarte care ne anchilozeaza sufletul si pofta de viata.

Vom invata sa avem distanta suficienta care sa ne permita, in caz de ruptura, sa nu fim distrusi.

Angoasa de separare

 Copii-si-parinti-cat-de-greu-suportam-separarea-(1).jpg

Ea provine din ambivalenta noastra de a ne comporta ca niste indivizi liberi, in timp ce, o parte din noi sa ramana strans lipita de ceilalti. Este relevanta nevroza colectiva data de utilizarea abuziva a noilor tehnologii: internetul, telefonul celular, conectarile video, care creaza de la distanta si in orice clipa iluzia unei comunicari apropiate si fac ca efortul psihic al separarii sa fie mai putin necesar. Ca parinti, cerem instalarea de webcam-uri in gradinite si scoli, ne folosim de tehnologie pentru a lupta cu propria angoasa de distantare.

Sub teroarea inconstienta a abandonului, ne chinuim sa trecem de la o slujba la alta sau de la o iubire la alta, apeland la ruptura de fiecare data, pentru a evita teroarea de a fi respinsi.

Sa ne despartim nu e niciodata usor

Sa ne rupem de ceva nu inseamna doar sa ne schimbam adresa sau statutul profesional, ci sa acceptam moartea unor parti din noi pe care le credeam eterne; inseamna sa suportam inconfortul si tensiunea unei situatii, sa ne indoim, sa problematizam, sa retraim emotii uitate, si sa facem un bilant.

Rupturile precoce din copilarie sau frecvente, pot constitui un traumatism. La varsta adulta, vidul si singuratatea devin insuportabile si vom face multe pentru ca nimic sa nu se schimbe niciodata. Nu vom indrazni sa parasim pe nimeni, nu vom evolua in viata profesionala, ne vom condamna la o existenta terna si fada.

Capacitatea de a ne desparti de ceva sau cineva e si cea care ne ajuta sa ne definim, diferentiindu-ne de ceilalti, devenind deplini.

Poate ca e o sansa sa fim abandonati si in timp ce cautam ce am pierdut, sa ne putem intoarce in noi insine, ceea ce este o resursa fundamentala pentru a imbratisa viata pe care ne-o dorim cu adevarat.Psiholog Delia Ciobancan
Cabinet individual de psihoterapie
Tel. 0733098444
E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro

Sursa: Prokid
 

Media: 2.5/5 (37 voturi)

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial ... O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu!
de ...

  O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu 2015 a fost un an greu, daca n-as fi o fire optimista, as spune ca a fost un an cumplit. Am trecut cu bine, am bifat prietenii, oamenii de bine (multi) implicati,o  Primaria Cluj cu decizia asumata si respectata (multumim), un proiect inovativ atat tehnologic si medical –Peditel 1791- care a primit numeroase premii, recunoastere, dar mai ales recunostinta si increderea parintilor.   A fost un efort colectiv, o lupta si o tenacitate de zi cu zi, de ora cu ora si minut cu minut, a oamenilor implicati in proiect, a voluntarilor, a donatorilor, persoane fizice si juridice, a extraordinarei echipe medicale Peditel 1791 – suprasolicitata anul acesta, a ajutorului presei, a ajutorului fiecarui om care a intrat in contact sau a participat la evenimentele organizate de Fundatia Parinti din Romania, fie ca vorbim de ”Cel mai frumos ou incondeiat”, ”Tennis Cup Parinti Clujeni VI&rdqu ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live