Cafeaua
Folosita pentru prima data in manastirile Etiopiei de la inceputul
crestinismului, pentru diminuarea oboselii in timpul ceremoniilor
religioase de lunga durata, cafeaua este in momentul de fata unul din cele
mai consumate produse care contin cofeina, alaturi de bauturi racoritoare
si ceai.
Cum actioneaza cafeaua asupra organismului
Studii recente au evidentiat actiunea psiho-stimulatoare a cafelei. Se pare
ca aceasta imbunatateste timpul de reactie si vigilenta si poate crea buna
dispozitie.
Picture (Metafile)
Cafeaua stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric precum si tranzitul
intestinal, favorizand digestia, de aceea nu este recomandata celor cu
afectiuni precum gastrita, ulcerul gastric sau duodenal.
Unele studii indica faptul ca substantele continute de cafea pot reduce
aparitia unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic si cel de
colon, acidul colorgenic protejand impotriva diabetului de tip 1 si 2.
Consumul de cafea nu influenteaza riscul bolilor coronariene si poate
preveni calculii biliari la femei.
Compusii cafelei si rolul lor
Cafeaua contine antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica
distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli, iar acidul
colorgenic reduce concentratia de glucoza. Un consum de pana la 3 cesti de
cafea pe zi se pare ca reduce riscul afectiunilor cardiovasculare.
Cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza
sistemul nervos, creste activitatea intelectuala, reduce temporar starea de
oboseala si favorizeaza digestia, stimuland activitatea aparatului
excretor.
Actioneaza asupra tubului respirator si este un bun remediu impotriva
durerilor de cap si a migrenelor pentru ca dilateaza vasele de sange.
Cofeina nu se regaseste insa numai in cafea, ci este o componenta
importanta a ceaiului, a ciocolatei, dar si a bauturilor racoritoare sau
energizante, precum si a unor medicamente pentru combaterea durerilor de
cap, racelilor ori alergiilor. Cantitatea de cofeina din cafea variaza
foarte mult, in functie de tipul acesteia (cafea pentru filtru sau
solubila, tare sau slaba).
Studiile de specialitate arata ca nivelul mic de cofeina continut intr-o
ceasca de cafea imbunatateste puterea de decizie si viteza de reactie, in
timp ce cantitati mai mari (2-3 mg/ kg din greutatea corporala) determina o
mai buna rezistenta la efort fizic. Prin imbunatatirea performantelor,
vigilentei si promptitudinii, cofeina din cafea scade nivelul de depresie
si anxietate, precum si riscul de suicid.
Aceasta se absoarbe rapid si se elimina la fel de repede din organism;
intr-un interval de 3-6 ore se reduce la jumatate cantitatea aflata in
sange.
Contraindicatii
Pe langa beneficiile unui consum moderat, cafeaua are si contraindicatii.
Astfel, cei cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer gastric sau
duodenal, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si
enterocolita cronica ar fi bine sa evite consumul de cafea.
De asemenea, cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor si mai
ales femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei, pentru ca
favorizeaza osteoporoza.
Cafeaua si cancerul
Studiile stiintifice nu au confirmat pana acum ca un consum de cafea pe o
perioada indelungata ar putea provoca aparitia cancerului.
Dimpotriva, exista dovezi potrivit carora cafeaua ar avea un efect pozitiv
- în functie de doza - asupra cancerului colorectal, posibil datorita
reducerii acizilor bilei.
Cafeaua si sarcina
Consumata cu moderatie, cofeina nu are efecte asupra fertilitatii sau
conceptiei si nici asupra ducerii saricinii la termen cu bine. Totusi,
femeile insarcinate care beau cafea tind sa devina agitate si nervoase.
In plus, cofeina nu are nici o valoare nutritiva si favorizeaza pierderea
calciului, un nutrient deosebit de important pentru o sarcina sanatoasa.
Unele studii au aratat ca 300 mg pe zi de cofeina pot creste riscul de
pierdere a sarcinii. Prin urmare, pentru a fi sigure ca veti purta sarcina
fara incidente deosebite, e bine sa reduceti consumul de cofeina.
Cafeaua vindeca celulita
Kilogramele in plus si celulita sunt cele mai frecvente probleme cu care se
confrunta femeia moderna. Ori, cofeina joaca un rol foarte important in
combaterea acestor neplacute fenomene. Majoritatea cremelor de corp
anticelulitice o folosesc ca ingredient, iar unele studii arata ca putem
slabi consumand cafea, 300-400 de calorii putand fi arse in fiecare zi
printr-un consum moderat.
Crema anticelulitica usor de preparat
Si pentru a veni in sprijinul celor care vor sa scape de celulita, iata si
o reteta eficienta pe care o puteti prepara chiar acasa:se amesteca zat de
cafea cu ulei de masline si se obtine o pasta cu care se maseaza zonele
corpului afectate de celulita.
Cafeaua si obisnuinta
Exista o diferenta semnificativa între obisnuinta si dependenta, desi
adesea se face confuzie între cele doua.
Simptomele dependentei fizice includ pofta si nevoia de a creste
cantitatile de substanta pentru a satisface aceasta pofta.In cantitati
moderate, cofeina nu actioneaza asupra zonelor din creier
legate de dependenta.
Consumul exagerat insa, poate avea efecte negative:
- tulburari la nivelul tubului digestiv cu arsuri si chiar dureri si spasme
gastrointestinale;
- palpitatii;
- insomnii;
- neliniste;
- stari depresive;
- tremur si slabiciune musculara.