Asculta Itsy Bitsy live
 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!PEDITEL 1791 - Urgente si sfat medical pediatric prin telefon, non stopMaratonul Internațional București 04-05 OctombrieFestivalul de Teatru pentru adolescenti STAGE, ed. V, 5 noi - 9 noi 2014Scoala parintilor clujeniZâmbet de copil. Copilaria NU e la Spital 2013-2014: Call Center Pediatric.PEDITEL 17912% 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 30 oct - 03 noi 2013TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Zambet de copil . Call Center Pediatric- UPU Spitalul de Copii Cluj  2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statGradinite si crese paticulareHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Editoriale

Copiii de la Pata Rat la Festivalul National de Teatru pentru Adolescenti STAGE 2013

de ... | 05.11.2013

 

La Pata Rat chiar langa rampa de gunoi a Municipiului Cluj-Napoca destinul unor familii de romi incorporeaza procese istorice de schimbari politice, economice si sociale care au condus la marginalizarea lor si adancirea diviziunilor dintre societatea majoritara si ei.

Un raport al Programului de Dezvoltare a Națiunilor Unite (UNDP) realizat în 2012 arata ca doar 6.1% din cei care locuiesc aici au o scoala profesionala, 37.5% au numai gimnaziul absolvit, iar 30.1 % sunt fara scoala. De asemenea 59% nu au asigurare medicala si 43.8% nu sunt inscrisi la un medic de familie. Majoritatea traiesc in baraci improvizate din cherestea si plastic iar statutul ocupational al lor este acela de lucrator ocazional cu sau fara contract de munca. Grav este ca in aceasta zona isi traiesc copilaria 559 de copii pana in 18 ani, dintre care nu toti merg la gradinita sau scoala. Farmecul, inocenta, caldura si frumusetea acestor copii au fost cuceritoare pentru un grup de studenti si absolventi ai Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii „Babes-Bolyai”, voluntari ai DASM (Direcției de Asistență Socială și Medicală) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, care de aproape doi ani se implică in activitati educative pe care le fac saptamanal cu copiii de pe rampa de gunoi chiar in comunitatea lor, iar de fiecare data cand au ocazia ii aduc in oras pentru cateva ore. Asa s-a intamplat si zilele trecute cand la invitatia organizatorilor Fundatia Parinti din Romania (http://www.parinticlujeni.ro/), aproximativ 20 de adolescenti de la Pata Rat au venit la Festivalul National de Teatru pentru Adolescenti STAGE care a avut loc in Cluj-Napoca in perioada 1-3 noiembrie la Cercul Militar. Pentru acesti adolescenti evenimentul a fost o ocazie unica de a socializa si stabilii contacte cu alti tineri de varsta lor veniti la acest eveniment sau chiar cu actorii inscrisi in competitie. Piesa de teatru vizionata „Prinţesa şi porcarul” de Dumitru Solomon, în regia lui Cătălin Sfîrloagă i-a incantat, copiii au urmarit in liniste si cu multa atentie reprezentatia liceenilor din trupa Protha din Vrancea. Dupa spectacol, organizatorii le-au oferit copiilor si o masa calda pe care au servit-o la Restaurantul Vikingilor din cartierul Grigorescu. Adolescentii de la Pata Rat au avut prilegiul sa manance la aceeasi  masa cu tinerii actori, s-au fotografiat si au primit autografe. A fost o zi de toamna reusita in care studenti si liceeni deopotriva s-au simtit bine, evenimentul oferind tinerilor o alternativa utila si distractiva de petrecere a timpului liber.

Voluntarii doresc sa aduca multumiri organizatorilor Festivalului Fundatiei Parinti din Romania (Cristinei Grigore si Catalinei Poiana) si de asemenea dnei Magdalena Vaida pentru invitatia facuta, R.A.T.U.C.-ului pentru asigurarea transportului si parintilor pentru incurajarea copiilor de a participa la astfel de evenimete.  

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial ... O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu!
de ...

  O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu 2015 a fost un an greu, daca n-as fi o fire optimista, as spune ca a fost un an cumplit. Am trecut cu bine, am bifat prietenii, oamenii de bine (multi) implicati,o  Primaria Cluj cu decizia asumata si respectata (multumim), un proiect inovativ atat tehnologic si medical –Peditel 1791- care a primit numeroase premii, recunoastere, dar mai ales recunostinta si increderea parintilor.   A fost un efort colectiv, o lupta si o tenacitate de zi cu zi, de ora cu ora si minut cu minut, a oamenilor implicati in proiect, a voluntarilor, a donatorilor, persoane fizice si juridice, a extraordinarei echipe medicale Peditel 1791 – suprasolicitata anul acesta, a ajutorului presei, a ajutorului fiecarui om care a intrat in contact sau a participat la evenimentele organizate de Fundatia Parinti din Romania, fie ca vorbim de ”Cel mai frumos ou incondeiat”, ”Tennis Cup Parinti Clujeni VI&rdqu ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live