Asculta Itsy Bitsy live
 20152% pentru PEDITEL NAȚIONAL 2014TU ești Crăciunul lor!PEDITEL 1791 - Urgente si sfat medical pediatric prin telefon, non stopMaratonul Internațional București 04-05 OctombrieFestivalul de Teatru pentru adolescenti STAGE, ed. V, 5 noi - 9 noi 2014Scoala parintilor clujeniZâmbet de copil. Copilaria NU e la Spital 2013-2014: Call Center Pediatric.PEDITEL 17912% 2013Festivalul de Teatru pentru Tineri STAGE, ed. IV, 30 oct - 03 noi 2013TENNIS CUP Parinti Clujeni, editia a IV-a, 21-22 SEPTEMBRIE 2013Zambet de copil . Call Center Pediatric- UPU Spitalul de Copii Cluj  2012Zâmbet de Copil 2012Fii și Tu Moș CrăciunProgram de Burse - ”Ofera-i o sansa in plus copilului tau”Cel mai frumos ou încondeiatFestivalul de teatru pentru tineri STAGE1 Iunie - Universul CopiilorTennis Cup Parinti Clujeni - 09 iunie 2% pentru 2000 2011Fii si TU Mos Craciun. Tu esti Craciunul LorFestivalul de Teatru pentru Tineri Stage IITennis CupZambet de copilOfera-i o sansa in plus copilului tau! IICel mai frumos ou incondeiat II2% 2010Cel mai frumos ou incondeiatOfera-i o sansa in plus copilului tau!Zambet de CopilTennis CupFestivalul de Teatru pentru Tineri Fii si Tu Mos Craciun!
Cabinete si policlinici privateCentre culturaleGradinite si crese de statGradinite si crese paticulareHarta traseelor ciclourbane


Acasa | Editoriale

Auto-cronica momentului... Just Kidding by Oana Damian

de ... | 06.03.2013

Pentru că nu s-a întâmplat, ca în filme, să vină Criticul și să căutăm emoționați duminică dimineața ziarul în care să citim cum a fost „primit” vernisajul Just Kidding, voi face eu rolul Criticului. Proiectul de pictură și instalație Just Kidding mi-a cerut deja abilități proteice (am fost distribuită în paralel și în serie cu rolurile Mama, Locomotivele, Bucătarul, Prietenul, Fotograful, Pictorul, Locomotivele, Ursul, Șarpele, etc.), deci preiau provocarea.

Criticul prezent la vernisaj spune despre ce s-a întâmplat acolo:

”După un labirint inițiatic, am ajuns în final sus. Derutantă intrarea și am bănuieli că nu toți vitejii care au vrut să ajungă la capătul călătoriei au trecut învingători de poarta criptică. Dar eu am ajuns. Eu și încă vreo 150 alții.

Picturile descriu un fel de anticlimax. Dacă atmosfera vernisajului ar fi fost seriosă, poate că efectul de anticlimax ar fi fost și mai puternic. Folosindu-se de o picturalitate serioasă, Pictorul (-ița) abordează situații ludice, absurde, interacțiuni potențiale între jucării, puse în scenă natural si spontan chiar de fiul său de trei ani. Regăsești în picturi piticii și pe Albă-ca-Zăpada. Dar, deși sunt veseli și jucăuși, ei își arată vârsta și materialul (cauciuc). Nu sunt idealizați, nu e pictură făcută pentru copii, deși copiii au înțeles-o și s-au bucurat de ea.

În contexte uneori de-a dreptul dramatice, momentul surprins în pictură șochează prin nesemnificativ, absurd, creând efectul comic, efectul de anticlimax. O umbrelă imensă cu drapaje în negruri de drama și spițe metalice aproape amenințătoare găzduiește un pui galben flocos cu cioc triunghiular.

Efectul asupra privitorului e de amuzament. O oarecare duioșie. Familiaritate (mai ales pentru părinți). Vizitatorii devin participanți pentru că și-au ales favoriți.

În completarea picturilor a venit instalația, Masa de Joacă. Pe aceasta, printre pitici și bebeluși dătători din fund, au fost de găsit carioci și creioane colorate, si pensule, și vopsele. Aici s-au jucat și adulții și copiii, literalmente de la primul vizitator intrat, dl. Mircea.

Momentul discursului a fost congruent cu conceptul expoziției. Curatorul Alina Staicu a vorbit pe scurt despre importanța intimă a picturilor, ținând în loc de șampanie, un pitic de cauciuc, în timp ce Petru, fiul artistei, făcea un performance spontan jucându-se cu piticii și albă-ca-zăpada și demonstrând live scala de importanță a lucrurilor în lumea lui.

A fost plăcut să vezi că oamenii s-au destins, au stat la un pahar de vin, au căutat și încercat Biscuiții lui Petru. Au fost mulți copii. Și s-au jucat cu culori și creioane, și unii cu alții. Era și o muzică dar nu prea s-a auzit (poate spre bine, altfel ar fi fost cam zgomotos).

Au fost lăudate fursecurile cu umplutură de gem și nuci, au fost topite sucurile de copii și limonada.

Pictorița ne-a întâmpinat cu o rochie de păpușă pe care se afla, în diverse ipostaze, Charlot. Drăguță ideea. Spațiul, casa poetului Emil Isac, a fost contrastant prin funcțiune (fiind de fapt un spațiu de birouri) dar armonios prin prezență. Casa veche cu podele și uși de lemn, pereții înalți și sobele de teracotă calde, mai degrabă invitau la biscuiți și joacă.

A fost cald și primitor. Ca într-o casă cu jucării. ”

Atât a avut de zis Criticul. Eu mai am de zis încă o dată Mulțumesc! tuturor celor care au venit și mi-au văzut lucrările. Și celor care s-au jucat.

Mulțumesc!

Cu drag,

Oana

Preluat cu acordul autorului de pe www.oanadamian.ro

 

Share
ŞTIRI
Chiosc
Educatie
Evenimente
Mediu
Sanatate
Editorial ... O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu!
de ...

  O poveste de final de an! Multumesc si respect Petru Barbu 2015 a fost un an greu, daca n-as fi o fire optimista, as spune ca a fost un an cumplit. Am trecut cu bine, am bifat prietenii, oamenii de bine (multi) implicati,o  Primaria Cluj cu decizia asumata si respectata (multumim), un proiect inovativ atat tehnologic si medical –Peditel 1791- care a primit numeroase premii, recunoastere, dar mai ales recunostinta si increderea parintilor.   A fost un efort colectiv, o lupta si o tenacitate de zi cu zi, de ora cu ora si minut cu minut, a oamenilor implicati in proiect, a voluntarilor, a donatorilor, persoane fizice si juridice, a extraordinarei echipe medicale Peditel 1791 – suprasolicitata anul acesta, a ajutorului presei, a ajutorului fiecarui om care a intrat in contact sau a participat la evenimentele organizate de Fundatia Parinti din Romania, fie ca vorbim de ”Cel mai frumos ou incondeiat”, ”Tennis Cup Parinti Clujeni VI&rdqu ...

Editorialciteste mai departe
GALERII FOTO
NEWSLETTER
Abonare Dezabonare

Asculta Itsy Bitsy live